Swing Trading | Ce este si cum poti face profit folosind aceasta strategie

    Swing trading-ul este un stil de tranzacționare care presupune cumpărarea și vinderea unei acțiuni/cryptomonede într-un timp relativ scurt spre mediu, pentru a obține profit. Pozițiile de swing trading sunt ținute cel mai des de la câteva zile până la câteva săptămâni, astfel fiind diferite de daytrading sau investing.

 

   Daytrading-ul reprezintă deschiderea și închiderea unei poziții în aceeași zi folosind strict analiza tehnică. Investing-ul reprezintă achiziționarea unei acțiuni/cryptomonede în urma unei analize fundamentale cu scopul de a o păstra pe o perioadă lungă de timp (ani) pentru a câștiga profit în urma expansiunii/adopției.

   Cei mai de succes swing-traderi folosesc atât analiză tehnică cât și analiza fundamentală pentru a își mări șansele de reușită. Analiza tehnică este folosită în primul rând pentru a căuta oportunități de tranzacționare, iar analiza fundamentală are rolul de a ne asigura că firma/cryptomoneda pe care urmează să o cumpărăm nu are probleme care ar putea duce la o schimbare a prețului în direcția opusă.

   Cei mai mulți swingtraderi folosesc o combinație de suport și rezistență + indicatori. Suportul este o zonă în care în trecut, când prețul a ajuns acolo, a urmat o perioadă de creștere. Rezistența este o zonă în care în trecut, când prețul a ajuns acolo, a urmat o perioadă de scădere.

   Acest tip de tranzacționare presupune mereu să avem o zonă de stop - loss și take profit.

   Zona de stop - loss presupune punctul în care analiza tehnică pe care am facut-o se invalidează, iar în acel punct noi ar trebui să închidem poziția cu o pierdere calculată în prealabil, deoarece motivul pentru care am deschis acel trade nu mai este valid, iar asta poate duce la o pierdere mai mare.

   Zona de take profit presupune punctul în care, prin analiza tehnică, l-am găsit ca fiind o zonă de rezistență, de unde prețul se poate întoarce în punctul inițial. În acel punct noi ar trebui să închidem poziția cu un profit calculat în prealabil.

   Pentru a avea success cu aceasta strategie trebuie să evaluam mereu risk to reward-ul. Asta înseamnă ca dacă riscăm să pierdem 10$ prin atingerea stop loss-ului, dar am putea produce un câștig de 30, acesta este un raport favorabil risk/reward de 1/3. Pe de altă parte, daca riscul este de 10 $, dar putem caștiga maxim 5$, nu vom deschide o poziție deoarece nu avem sufficient profit potențial pentru riscul la care ne supunem.

 

   Pentru a ințelege mai bine aceste concepte puteți urmări acest tutorial video:

    La bază există 2 tipuri de swing-uri pe care le putem face:

    Atunci cand prețul ajunge în suport, în urma unei analize, să deschidem o pozitie de buy, în care prețul credem că va ajunge în rezistență, zona în care noi ne vom lua profit și astfel să facem bani în urma unei creșteri a prețului.

    Atunci când prețul ajunge în rezistență, în urma unei analize, deschidem o poziție de sell în care prețul credem că va ajunge în suport, zona în care noi ne vom lua profit și astfel să facem bani în urma unei scăderi a prețului.

    Observați că am folosit termenul de “credem”, nu de “suntem siguri”, deoarece prin analiză tehnică doar ne putem mări șansa de a avea dreptate cu privire la direcția în care urmează prețul să meargă, dar niciodata nu putem să fim 100% siguri, de aceea conceptele de stop loss și take profit trebuie studiate și aplicate.

 

     Acum ca am inteles bazele putem trece la exemple concrete:

  1. Swing între suport și rezistența când prețul se mișcă în lateral:

Am identificat o zona de suport în jurul valorii de 107$ unde vedem ca în trecut prețul ajuns aici, a început să crească. Această zonă poate să fie zona noastră de intrare pentru un buy.

Am identificat și o zonă de rezistență în jurul valorii de 125$ unde vedem că în trecut, prețul ajuns în acest punct, a început să scadă. Această zonă poate să fie zona noastră de take profit.

Putem vedea că nu este un număr fix de zile în care prețul ajunge din suport în rezistență și invers. Într-o poziție am atins takeprofit-ul în 16 zile, iar in alt caz l-am atins în 45 de zile, în ambele cazuri pentru un profit de 16%.

O posibilă zonă de stop loss putea să fie în zonă de 102$ pentru un risc de aproximativ 5% sau în momentul în care suportul era rupt, adică atunci când prețul închidea 2 zile sub linia de suport.

Astfel pentru această poziție riscăm 5$ pentru a face 18$, pentru fiecare acțiune cumpărată.

          
     2. Swing între suport și rezistență când prețul se mișcă într-un canal ascendent

    Am identificat o linie de trend, care acționează ca o zonă de suport, atunci când prețul este aproape de această linie de suport, urmează o creștere. Aceasta zonă poate să fie zona noastra de intrare pentru un buy.

    Am identificat si o zonă de rezistență, linia de trend superioară a canalului, unde vedem că în trecut prețul ajungând în această poziție, a început să scadă. Această zonă poate să fie zona noastră de take profit.

   Identificăm și o zonă de suport orizontal în jurul valorii de 227$.

   În acest caz vom cumpăra când prețul atinge linia de trend, în jurul valorii de 237$ și vom vinde în jurul valorii de 280$ când prețul atinge linia superioară de trend, pentru un profit de 18%.

   O zonă clară de stop loss este zona de sub suportul orizontal, în jur de 222$, deoarece odată prețul ajuns acolo, a ieșit și din zona liniilor de trend, dar a coborât și sub zona suportului orizontal, sub care în trecut prețul nu a coborat. Eventuala pierdere fiind de 6%, înseamnă că pentru acest trade riscăm 6% pentru posibilitatea de a face 18%.

    Avantajele acestui tip de tranzacționare:

  • Este nevoie de mai puțin timp petrecut la calculator decât pentru daytrading, deoarece vei deschide mai puține poziții pe care le vei ține perioade mai lungi de timp.
  • Poti maximiza potențialul de profit pe termen scurt, când prețul acțiunii stă în lateral (vezi exemplul 1).
  • Nu ai nevoie de noțiuni avansate de analiză fundamentală.

   Dezavantajele acestui tip de tranzacționare:

  • Pozițiile tale sunt supuse mișcărilor din premarket, unde de regulă majoritatea platformelor nu oferă posibilitatea de tranzacționare comerciale. Nu sunt foarte dese cazurile în care premarket o acțiune să scadă/crească 20-30% într-o singură zi, dar trebuie să ai în vedere acest risc.
  • Poți rata adesea creșterile pe termen lung în favoarea mișcărilor pe termen scurt ale pieței.

   Daca nu ești dispus să aștepți că o investiție să crească, vrei să partici mai activ în piață, să deschizi poziții mai des decât o dată la câteva luni, dar nici nu vrei să stai zilnic în fața calculatorului, atunci probabil swingtrading-ul este pentru tine.

   Indiferent de tipul de trading pe care alegi să îl incerci, fie el daytrading, swingtrading sau investing, trebuie mereu să ai în vedere că există riscuri pentru fiecare și cele mai bune decizii le poți lua atunci când este informat corect și petreci timp pentru a studia acest domeniu.

   Noi iți uram succes, iar dacă vrei să inveti mai multe, să întelegi mai bine aceste concepte, dar și multe altele, poți vedea cursul nostru complet despre analiză tehnică și strategii.